PDF Print E-mail
Written by jozef martini   
Sunday, 28 September 2014


“TERRA AUSTRALIS”

Genc Mulliqi

 

Galeria FAB, ne Akademine e Arteve, Tirane.

 

20.09 - 01.10 - 2014

 

 

 

 

‘Terra Australis’ eshte nje numer punimesh te bazuara ne perjetime personale ne nje mjedis te caktuar ku intensiteti I drites dhe larmia ngjyrore behen shkak per nje rikthim tek tema e Ngjyres. Ky mjedis eshte Australia e vecanerisht bregdeti Australian dhe Australia tropikale.

 

Nen diellin tropikal dhe reflektimin e oqeanit drita filtron ndryshe gjithshka dhe ngjyrat kane nje intensitet tjeter, hapesira e pamase e ekosistemeve unike ku bukuria dhe rreziku bashkejetojne e bejne Australine shume specifike. Ky eshte vendi ku oqeani dhe shkretetetira nuk jane larg njera tjetres, ku rreziku dhe mrekullia jane prane si ajo lulja e bukur ekzotike mbrapa se ciles fshihet nje merimange vdekjeprurese. Biodiversiteti I pyllit tropikal qe eshte ekosistemi ne vazhdimesi me I lashti ne bote dhe Great Barrier Reef (Shkembi Koralor)) qe konsiderohet “organizmi” I gjalle me I madh I planetit jane burime frymezimi te pafund per kedo. Per mua kjo situate ishte nje zbulim sikur zbulimet e eksploratoreve te dikurshem, ndaj edhe titulli lidhet me emrin e hershem te ketyre tokave.
Si mund te perkthehen emocionet e nje eksperience te tille pa rene ne situata pershkruese? Ne keto punime ka nje kerkese subjektive, dale instiktive e eksperiencave personale ndjesore ku ne te njejten kohe ngjyra racionalizohet ne masa dhe raporte precise.

 

Vetvetiu keto punime te qesin tek debate I vjeter (utopik) I artisteve per kerkimin e Ngjyres “puro”, te paster , e te patrazuar nga forma, dhe ne kete rast forma eshte ajo me minimale e mundeshme, me zhvillim horizontal ne siperfaqe drejkendore vertikale. Ky horizontalitet lidhet si duket me faktin qe syri I njeriut ka nje hapje kendore horizontale. Punimet ketu nuk jane bazuar ne asnje imazh konkret, por ne ate qe mund te konsiderohet si produkte te kujteses dhe I “shijes” visuale te mbetur nga nje eksperince e caktuar.

 


Genc Mulliqi

 

 

 

 

 

 

‘Terra Australis’ is a body of works (all oil on canvass) based on personal impressions of a particular environment where the intensity of natural light and the diversity in colour becomes a reason for me to go back at the ‘Colour’ theme.

This environment is Australia, especially Australian Eastern Cost and Tropical Australia.

 

Under the tropical sun with the reflection of the ocean, Light filters everything differently and colours have such intensity. Endless spaces of unique ecosystems where the Beauty and the Danger coexist naturally make Australia very specific in my eyes. It is like that beautiful flower behind which hides a deadly spider. This is the place where the ocean and the desert are nearby to each other. Biodiversity of the tropical forest which is the oldest continually surviving rainforest on earth and the Great Barrier Reef which is considered the largest living organism on the planet are endless source of inspiration for everyone, and for me is a true discovery, I’d like to think I felt like the early explorers, hence the title.

How could be “translated” visually such experience without ending up into descriptive situations. There is subjectivity in these works, product of an instinctive personal approach, but at the same time the colour seem to be subject of precise rationalization.

 

These works takes one to the old (and utopic) debate of artists about Colour , whether the colour can be independent from form. In this case the form is possibly the most minimalistic one, in the way of which colours are displayed. These colours are applied horizontally in several rectangular vertically shaped canvasses, which seems to be appropriate considering the way in which human eye is build. These works are not based in some concrete image but somehow just products of memory from that particular experience.

 


Genc Mulliqi

 

 

 

 

 
Comments
Add New Search
+/-
Write comment
Name:
Email:
 
Website:
Title:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.23 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Prev   Next >